ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА РЕАЛЕН АИКИДО

1. Принцип на динамичка сфера Склоп на кружни движења маруи. Постојат безброј кругови (хоризонтални, вертикални и дијагонални) чиј што збир сочинува една сфера со центар во абдоменот (сеика танден). Оваа…

0 Comments

УСЛОВИ И НАЧИНИ ЗА НАПРЕДУВАЊЕ

Основно обележје на степенот на знаење на техниките на реален аикидо е бојата на појасот. За определен степен-појас се полага пред испитна комисија. Членовите на испитната комисија се овластени мајстори…

0 Comments

5 KYU – ЖОЛТ ПОЈАС

1.Држење со една рака за една рака - дијагонално (различен став) Katate-tori ikkyo (Gyaku -hanmi) 2.Држење со една рака за една рака - дијагонално (ист став) - I варијанта Katate…

0 Comments

4 KYU – ПОРТОКАЛОВ ПОЈАС

1.Држење со една рака за една рака - дијагонално (различен став) (Gyaku-hanmi) Katate-tori ude-garami 2.Држење со една рака за една рака - дијагонално (ист став) Katate-tori nikyo (Ai-hanmi) 3.Удар со…

0 Comments

3 KYU – ЗЕЛЕН ПОЈАС

1.Држење за околувратник - однапред Eri-tori shiho-nage 2.Удар во глава - одстрана Yokomen-uchi shiho-nage 3.Удар во стомак Tsuki irimi-nage 4.Удар во глава - одстрана Yokomen-uchi ude-garami 5.Држење со една рака…

0 Comments

2 KYU – СИН ПОЈАС

1.Удар во глава - одстрана Yokomen-uchi uchi kaiten sankyo 2.Удар во глава - одстрана Yokomen-uchi tenchi-nage 3.Удар со тупаница во стомак Tsuki-ushiro kiri-otoshi 4.Држење со двете раце за двете раце…

0 Comments

1 KYU – КАФЕАВ ПОЈАС

1.Држење за околувратник со една рака - одназад Eri-tori irimi nage 2.Држење со една рака за една рака - дијагонално (ист став) Katate-tori sumi-otoshi (Ai-hanmi) 3.Држење за една рака и…

0 Comments